Skip to main content

4 S.St. Chapter - 6 Waste Management

 Class 4     Subject  --S.St.
 Chapter - 6    Waste Management


  1.  Tick the correct option:
      1. Animals and plants waste can be converted into ----
             (a) Biogas
      2. It is the duty of _____  to keep our surroundings clean and green.
             (b ) Both
      3.  It is easy to recycle ------
  (a)  Plastic
      4.  Construction waste can be used for -----
  (a)  Filling  ditches


     B.    Fill in the blanks :
  1.  Human waste is open fields must be converted with soil in rural areas.
  2.  Recycling is beneficial for the environment.
  3.  Biodegradable waste can be used to make compost.
  4.  Waste disposal is important to keep our surroundings clean.
  5.  The four Rs to reduce waste are reduce, reuse, recycle and rethink.


     C.    Match the following:
  1.  Biodegradable waste         (b)  can be converted into harmless  substances.
  2.  Non biodegradable waste  (a)  cannot be easily converted into harmless substances.
  3.  All living beings                  (d)  produce waste
  4.  Recycling will benefit         (c)  animal and humans  both.


   D. Answer the following questions :
   Q 1. What is the waste ?  Name three diseases caused by waste materials thrown in open       
          areas.
   Ans.Damaged and useless materials those are thrown out from our homes and offices are 
          known as waste.
          Typhoid,  Cholera, Plaque are diseases caused by waste materials thrown in open areas.
   Q 2. Highlight two differences between biodegradable and nonbiodegradable waste.
   Ans.Biodegradable waste --- 
          (i)  Biodegradable waste can be converted into harmless substances.
          (ii) They can be used as manure. 
           Non - biodegradable waste --
          (i)  Non - Biodegradable waste cannot be changed into harmless substances.
          (ii) They are recyclable.
   Q 3. What are the benefits of recycling ?
   Ans. Recycling protects the environment and its benefit in the following ways : 
         (i) It reduces the amount of waste.
         (ii) It conserves our natural resources like timber, water, iron etc. 
         (iii) It reduces pollution.
         (iv) It saves energy . 
   Q 4. Mention any two methods of waste disposal. which one of the best in your opinion ? give     
          one reason.
   Ans. Landfills and recycling are two methods of waste disposal. recycling is the best in my
           opinion because it protects our environment.
   Q 5. Suggest two ways of reusing waste materials from our homes, schools and offices.
   Ans. (i) We can use the broken pots of our homes to fill the soil and grow the plants.
           (ii) We can use the the waste pencils and papers to decorate the display boards of our
               School.
   E. Complete the waste management puzzle with the help of clues given : 
  1. To use something again.                                     Ans.     Reuse
      3. To give away something to someone.                   Ans.      Donate
  1. Converting useless articles to a useful one.         Ans.      Recycle
      4. Something useless.                                              Ans.      Trash
      5. A bag can be used again.                                     Ans.      Cloth

      6. A ______  bucket can be recycled.    

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

5 S.St. Chapter - 7 Changing Trends in Occupation

  Class 5              Subject - S.St.   Chapter- 7         Changing Trends in Occupation   Answers:  Tick the correct option :  1.The opportunities of employment in rural areas have ---  Ans. (b) Decreased  2.  Scarcity Of milk developed due to---  Ans. (a) Low production of milk  3.  The White Revolution is related to ---  Ans. (c)  Dairy farming  4.  an important aspects of changing trends in occupation is ---  Ans. (a) Participation of women  Fill in the blanks:             1. The use of machines in agriculture brought a great change in occupations.             2. Dr. Kurien created a National Milk Grid that linked all milk producers with consumers.     ...

7 S.St. Chapter 12 Turkish Invasions in North India

 Class 7                  Subject -  S.St.   Chapter - 12          Turkish Invasions In North India  Answers:  Emerged-         come into view.  Constant-         unchangeable or fixed.  Aspired -           to aim at high things.  Recruited-        a soldier newly enlisted.  Asserted-         maintain or enforce leg right.  Conquered-      to gain victory.  Ascended-        to go up or to the throne.  Stiff-                   moving with difficulty.  Resistance-      the power to resist.  Paved-              to cover with concrete to provide a hard level surface t...

7.S.St.Chapter10.Rise of Small Kingdoms in North India

CLASS - 7 SUB. - S.St. Chapter - 10 THE RISE OF SMALL KINGDOMS IN NORTH INDIA  A. Tick the correct option : 1.  Who was the author of Kaviragamarga ? Ans. Amoghavarsha 2. Vikramshila Bihar Centre for forest education was established by--- Ans. Dharampala  3. The Sun Temple known as for its fine architecture is situated at -- Ans. Konark  4. Who among the following kings was elected by the people ? Ans. Gopala 5. Which one of the following temples was not constructed by the pratiharas ? Ans. Mahabalipuram  B. Fill in the blanks : 1. Regional languages developed very fast under the rule of Mihir Bhoj ,a paratihara king  . 2 .DantiDurg was the real founder of Rashtrakuta Empire . 3.The gift of the land to the brahmins was known as Brahmdev or Agrahara . 4.The Bhakti saints opposed superstition and social discrimination . 5.The examples of the paintings of North India can be found in the form of murals in palaces. ...