Skip to main content

5 S.St. Chapter - 7 Changing Trends in Occupation

  Class 5              Subject - S.St.
  Chapter- 7         Changing Trends in Occupation
  Answers:
  1.  Tick the correct option :
 1.The opportunities of employment in rural areas have ---
 Ans. (b) Decreased
 2.  Scarcity Of milk developed due to---
 Ans. (a) Low production of milk
 3.  The White Revolution is related to ---
 Ans. (c)  Dairy farming
 4.  an important aspects of changing trends in occupation is ---
 Ans. (a) Participation of women
  1.  Fill in the blanks:
            1. The use of machines in agriculture brought a great change in occupations.
            2. Dr. Kurien created a National Milk Grid that linked all milk producers with consumers.
            3. Many women suffer due to unequal treatment known as Gender Discrimination.
            4. White Revolution involved many professionals and non- professionals.
            5. A  tailor required skill to stitch garments.
  1. State whether True or False:
            1.  A blacksmith supplies tools to the farmer.                                               True
            2.  Many farmers gave up farming due to low returns.                                 True
            3.  Low quality feed given to milk giving animals created scarcity of milk .  True
            4.  Tube well diggers are in great demand in  villages.                                 True
            5.  A  rickshaw puller is a professional.                                                         False
  1. Answer briefly: 
Q 1.  Mention two non agricultural occupations in rural areas.
Ans. Two non- agricultural occupations in rural areas are ---
        (i) Dairy farmer           (ii) Truck driver.
Q 2.  Name two occupations that are common in urban areas.
Ans. Two occupations that are common in urban areas are --
         (i)  Doctor                   (ii)  Teacher
Q 3.  Give one reason for low production of milk.
Ans. The quality of animals and their feed were not very good. 
Q 4.  Name four milk products that you like.
            Ans. Four Milk products that I like ---
         Ice cream, curd, lassi, sweets.
Q.4 Mention three jobs that do not required any educational qualification.
Ans. Farmers ,sweepers, rickshaw puller are three jobs that do not
required any educational qualifications
Q 5.  Do you consider any work inferior ?  Give one reason.
Ans. No, No work is superior or inferior. Work is work. It is absolutely wrong to consider
         any work as a good or bad. We must respect all of them. 
  1. Answer the following questions:
Q 1.  How has mechanisation brought change in the agriculture sector ?
Ans. The use of machines in the agricultural sector brought a great change in 
         occupation. A single machine replaced the labour of many workers. Many farm 
         labourers lost their source of income. But machines and electricity also created 
                     some new  occupations. 
Q 2.  Define white revolution. How did it bring changes in dairy farming ?
Ans. Dr. Verghese Kurien was the father of White Revolution in dairy farming at Anand 
         in Gujarat. White Revolution was related to the production of milk, processing, 
         marketing ,export and distribution of byproducts of milk. It brought changes in the 
         seasonal and regional price variations and became the largest producer of milk in
         the world .
Q 3.  Explain changing trends in occupation in the present times with examples.
Ans. Changing trends in occupation in the present time is entirely different. Many new
         occupations have become popular. They are related to industries , transport
         education, communication, fashion etc.  They also need the services of  
         professional and non - professional. 
Q 3. List three ways in which technology has changed our lives.
Ans. In three ways technology has changed our lives --
(i). Technology encourage collaboration with students and to make
learning more fun and enjoyable in terms of teaching.
(ii). It help treat more sick people and save many lives.
(iii). It also provides great opportunities for making learning
more effective for everyone with different needs.
(iv). It has increased the productivity of almost every industry.
Q 4.  What is Dignity of Labour ?  Give an example.
Ans. Dignity of labour means all types of works are important either what is manual 
         and intellectual labour.  No work should be considered good or bad . The work 
         itself is a dignity.  For example - Mahatma Gandhi is the father of the nation but he 
         used to do all types of work, even cleaning the toilet and surroundings. 
Q 5.  Define Gender Discrimination.  In what ways do the women suffer due to gender 
         discrimination ?
Ans. Many women suffer due to an equal treatment, which hamper the industrial
         thought is known as the Gender Discrimination. Women are not given equal
         opportunities in education, jobs and political system. They take over all 

         responsibilities but they are not given the same way as is given to men .

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

7.S.St.Chapter10.Rise of Small Kingdoms in North India

CLASS - 7 SUB. - S.St. Chapter - 10 THE RISE OF SMALL KINGDOMS IN NORTH INDIA  A. Tick the correct option : 1.  Who was the author of Kaviragamarga ? Ans. Amoghavarsha 2. Vikramshila Bihar Centre for forest education was established by--- Ans. Dharampala  3. The Sun Temple known as for its fine architecture is situated at -- Ans. Konark  4. Who among the following kings was elected by the people ? Ans. Gopala 5. Which one of the following temples was not constructed by the pratiharas ? Ans. Mahabalipuram  B. Fill in the blanks : 1. Regional languages developed very fast under the rule of Mihir Bhoj ,a paratihara king  . 2 .DantiDurg was the real founder of Rashtrakuta Empire . 3.The gift of the land to the brahmins was known as Brahmdev or Agrahara . 4.The Bhakti saints opposed superstition and social discrimination . 5.The examples of the paintings of North India can be found in the form of murals in palaces. ...

4.S.St.Chapter1.Family Relationship.Answers..

Class IV Subject - S.St. Answers Bank Chapter 1,Family Relationships. A. Tick ( ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ) the correct option: 1. What do all the family members share in common? (a) Toys (b) Rooms (c) Surname 2. Who provides all the support to children in a nuclear family? (a) Uncle and Aunt (b) Parents and siblings (c) Both 3. Where do you get an environment of love, care and belongingness? (a) Market (b) Family (c) Garden 4. People move to the different parts of the world for— (a) Job (b) Education (c) Both B. Fill in the blanks: Help Box support, joint, chores, important, respect 1. All the family members love and respect   one another. 2. The family members share the chores household . 3. A joint family has parents and their married children. 4. In nuclear family, parents provide support , companionship and advice to the children. 5. Each member of a family is important . C. Match the following: 1. Family    ...

2 Ch.8 A Mouse in the House

Ch. 8 A Mouse in the House  Word Meaning :  Proud - pleased, glad Pouch - bag,  Shout - a loud cry Ouch - express pain Stout - strong, heavy Scream - make a loud sound Bounce - move quickly up Ground - an area, field Blouse -  a woman's upper garments   Do it yourself  I. Complete the flow chart using 'ou' sound words from the story.   1. Mona finds a big round pouch on the ground.   2. A stout mouse climbs on her blouse and jumps on to the couch . 3. Bhanu hears a loud scream and runs to help her.   4. The mouse jumps from the couch to the ground . 5. Bhanu brings a big round pot and puts it over the mouse . II.  Look at the pictures and write their names under each.   Ans. Pouch House Fountain Mountain  III.  Find out the rhyming words of the given words from story.   (a) sound - round, found  (b) pouch - couch, ouch   (c) house - Mouse, blouse  IV.  Answer the f...