Skip to main content

7.Chapter.19.Civics.Our State Government

 Class 7            subject - S.St. 
 Chapter - 19   Our State Government
 Answers :
  1.  Tick the correct option :
  1.  The Governor of a state is appointed by the ---
  2. Ans. (c) President of India
  3.  Vidhan Parishad is the permanent house because ---
            Ans. (c) minimum age of its member is 25 years.
  1. The Maximum strength of the State Legislative Assembly can be --
Ans. (c) 500
  1.  The Union Territories are directly administered by the --
Ans. (d) Union Government
  1.  Which one of the  following is NOT a Union Territory ?
Ans. (b) Goa
      B.   Fill in the blanks :
  1.  In case of constitutional breakdown in a state, the  President's rule is imposed.
  2.  The Upper House in a state is called Legislative Council.
  3.  The Government of a state level is called State Government.
  4.  There are 28 States and 8 Union Territories in India.
  5.  The members of Vidhan Sabha are elected by the people directly.
      C.   Write True or False for the following statements :
  1.  The State Government can make laws only on the  Concurrent list.               False
  2.  The Governor appoints the leader of the majority party as the Chief Minister. True
  3.  Delhi has an elected Legislative Assembly.                                                      True
  4.  The Vidhan Sabha is a Permanent House.                                                       False
  5.  The term of each member of the Legislative Council is six years.                    True
      D.   Answer the following questions in brief :
     Q 1.  What is the minimum age to be the Governor of a state ?
     Ans. The minimum age to be the Governor of a state is 35 years.
     Q 2.  What is the minimum age to be the Chief Minister of a state ?
     Ans. The minimum age to be the Chief Minister of a state is 25 years.
     Q 3.  Who presides over the meetings of the Legislative Assembly ?
     Ans. The speaker presides over the meetings of the Legislative Assembly.
     Q 4.  Who acts as a link between the Governor and the Council of Ministers ?
     Ans. The Chief Minister acts as a link between the Governor and the Council of Ministers.
     Q 5.  Who appoints the Chief Minister of a state ?
     Ans. The Governor appoints the Chief Minister of a state. 
     E.    Answer the following questions :
     Q 1. Mention three functions of the State Legislature.
     Ans. The three functions of the State Legislature are following --
I. State Legislature laws for the state on the subjects mentioned in State list and              
               Concurrent list.
           II. It keeps a check on the Council of Ministers of the state.
         III.  It passes the annual budget of the state. 
     Q 2. Describe the powers of the Governor of a state.
     Ans. The Power of the Governor of a State are following --
            I.  The Governor appoints the leader of the majority party or the coalition as the Chief                  
                Minister.
           II.  All appointments of high offices in the state had been made by the Governor.
           III. The Governor can reduce or pardon the punishment awarded to the criminal under      
                the state rules.
           IV. Governor also has some discretionary powers, which he /she can exercise on his/ her      
                own without the advice of the Chief Minister and Council of Ministers.
           V. The Governor can issue an Ordinance when the state legislature is not in session. 
     Q 3. When is the President's rule imposed in a state ?
     Ans. In case, the State Government is not functioning according to the constitution, it can be 
             dissolved earlier also. In such situations, the president's rule is imposed in the state. 
     Q 4. Enlist five functions of the Council of Ministers of a state.
     Ans. Five functions of Council of Ministers of a state are following -- 
           I.  Administers and maintenance law and order in a state.
           II. Executes laws and decisions made by the Legislative Assembly as well as the Union
              Government.
          III. Formulates policies for the state activities. 
          IV. Gives advice to the Governor.
          V.  Makes laws with the help of the State Legislature based on State List and the 
              Concurrent List.
     Q 5. Why should the State Governments be given more powers ?
     Ans. India is a federal country. It has two types of governments.
                1. State Government    2. Central Government
                The State Government works under the state list (66 Sub.) and the Concurrent list
                (47 sub.)
            The state government should be given more powers because of the following 
            ways --
1.  To satisfy the regional demands.
2.  It is justified because our country has various diversities in different states.
3.  There are different regional issues and demands in social, economic, political and  
     cultural fields, when only the State Government can make special provisions  and 
develop the neglected regions. 

Comments

Popular posts from this blog

7.S.St.Chapter10.Rise of Small Kingdoms in North India

CLASS - 7 SUB. - S.St. Chapter - 10 THE RISE OF SMALL KINGDOMS IN NORTH INDIA  A. Tick the correct option : 1.  Who was the author of Kaviragamarga ? Ans. Amoghavarsha 2. Vikramshila Bihar Centre for forest education was established by--- Ans. Dharampala  3. The Sun Temple known as for its fine architecture is situated at -- Ans. Konark  4. Who among the following kings was elected by the people ? Ans. Gopala 5. Which one of the following temples was not constructed by the pratiharas ? Ans. Mahabalipuram  B. Fill in the blanks : 1. Regional languages developed very fast under the rule of Mihir Bhoj ,a paratihara king  . 2 .DantiDurg was the real founder of Rashtrakuta Empire . 3.The gift of the land to the brahmins was known as Brahmdev or Agrahara . 4.The Bhakti saints opposed superstition and social discrimination . 5.The examples of the paintings of North India can be found in the form of murals in palaces. ...

4.S.St.Chapter1.Family Relationship.Answers..

Class IV Subject - S.St. Answers Bank Chapter 1,Family Relationships. A. Tick ( ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ) the correct option: 1. What do all the family members share in common? (a) Toys (b) Rooms (c) Surname 2. Who provides all the support to children in a nuclear family? (a) Uncle and Aunt (b) Parents and siblings (c) Both 3. Where do you get an environment of love, care and belongingness? (a) Market (b) Family (c) Garden 4. People move to the different parts of the world for— (a) Job (b) Education (c) Both B. Fill in the blanks: Help Box support, joint, chores, important, respect 1. All the family members love and respect   one another. 2. The family members share the chores household . 3. A joint family has parents and their married children. 4. In nuclear family, parents provide support , companionship and advice to the children. 5. Each member of a family is important . C. Match the following: 1. Family    ...

2 Ch.8 A Mouse in the House

Ch. 8 A Mouse in the House  Word Meaning :  Proud - pleased, glad Pouch - bag,  Shout - a loud cry Ouch - express pain Stout - strong, heavy Scream - make a loud sound Bounce - move quickly up Ground - an area, field Blouse -  a woman's upper garments   Do it yourself  I. Complete the flow chart using 'ou' sound words from the story.   1. Mona finds a big round pouch on the ground.   2. A stout mouse climbs on her blouse and jumps on to the couch . 3. Bhanu hears a loud scream and runs to help her.   4. The mouse jumps from the couch to the ground . 5. Bhanu brings a big round pot and puts it over the mouse . II.  Look at the pictures and write their names under each.   Ans. Pouch House Fountain Mountain  III.  Find out the rhyming words of the given words from story.   (a) sound - round, found  (b) pouch - couch, ouch   (c) house - Mouse, blouse  IV.  Answer the f...