Skip to main content

4 S.St. Ch.12 Let Us Communicate

 

4 S.St. Ch. 12 Let Us Communicate

SOMETHING TO KNOW

A. Tick ( ) the correct option : 

1. A dancer communicates feelings through ----

( a ) Mudras ( b ) Facial expressions  ( c ) Smiles 

2. Choice of communication depends on -----

( a ) Interest    ( b ) Requirement     ( c ) Both

3. We can get money order through a----

 ( a ) Post office      ( b ) Bank     ( c ) Airport

4. A satellite helps in transmitting ---

( a ) Pictures   ( b ) International call    ( c ) Both 

 B. Fill in the blanks : Help Box-- Alaxander Graham Bell , send or receive , electronic , oldest ,                                                   teleconferencing 

1. Means of communication help to send or receive a message . 

2. Postal service is the oldest means of communication . 

3. Telephone was invented by Alaxander Graham Bell . 

4. Computer is an electronic device . 

5. Many people can exchange their views while sitting in different places through teleconferencing 

 C. Match the following : 

1. Mass Communication   ( e ) communicating with many people at the same time 

2. Books                               ( a ) man's best friend  

3. Fax                                   ( d ) used for transfer of documents 

4. Bengal Gazette               ( b ) first newspaper published in India  

5. Television                      ( c ) audio and video 

 D. Answer the following questions : 

Q 1. In which two ways is a telephone better than a letter ? 

Ans. It is an instant means of two wayscommunication.It allows people from all over theworld to communicate instantly.

Q 2. Mention three advantages of print media . 

Ans. Three advantages of print media are following :

1. They bring us the latest news.

 2. They play an important role in spreading knowledge.

 3. They give us information, ideas and skill through words and figures.

Q 3. What is an artificial satellite ? Mention two main advantages of a satellite . 

Ans.  An artificial satellite is a man made object which

revolves around the earth.

Two advantages of artificial satellite are following :

We can watch a Badminton match  played in  anywhere.

We can watch the Olympic Games while sitting

in the comfort of our home.

Q 4. Comment on the statement- " Films create awareness . " 

Ans. It is true that films create awareness--

Cinema is a popular means of mass communication. It provides information, entertainment and knowledge.

Some films impact important messagesand have great impact on us.

Q 5. In which three ways has the electronic media influenced our lives ? 

Ans. It entertains our life. It keeps us up to date. It also helps us in our study.It gives people a way to

stay in touch with people who live far away.

Q 6. Why has the electronic media become more popular than the print media ? 

Ans. The print media gives us only the facility of reading

but electronic media provides us audio as

well as video facility .It is easily accessible .

It is also reach is very wide. So electronic media

become more popular than the print media.

Q 7. Why is it important to limit television time of children ? Give three arguments in favour of your answer .

Ans. They will lost their eyesight.

They will be weak in their study.

It will make the children to disturb mind and unsocial.

Wastage of time.


Map Skill 

On a political map of India , mark and label : 

The city where first post office was opened .   Kolkata 

The city known as the film city of India .        Mumbai

State where Bhojpuri films are made .             Uttar Pradesh

State with the highest literacy rate .                  Kerala

State with the lowest literacy rate .                   Bihar


Comments

Popular posts from this blog

7.S.St.Chapter10.Rise of Small Kingdoms in North India

CLASS - 7 SUB. - S.St. Chapter - 10 THE RISE OF SMALL KINGDOMS IN NORTH INDIA  A. Tick the correct option : 1.  Who was the author of Kaviragamarga ? Ans. Amoghavarsha 2. Vikramshila Bihar Centre for forest education was established by--- Ans. Dharampala  3. The Sun Temple known as for its fine architecture is situated at -- Ans. Konark  4. Who among the following kings was elected by the people ? Ans. Gopala 5. Which one of the following temples was not constructed by the pratiharas ? Ans. Mahabalipuram  B. Fill in the blanks : 1. Regional languages developed very fast under the rule of Mihir Bhoj ,a paratihara king  . 2 .DantiDurg was the real founder of Rashtrakuta Empire . 3.The gift of the land to the brahmins was known as Brahmdev or Agrahara . 4.The Bhakti saints opposed superstition and social discrimination . 5.The examples of the paintings of North India can be found in the form of murals in palaces. ...

4.S.St.Chapter1.Family Relationship.Answers..

Class IV Subject - S.St. Answers Bank Chapter 1,Family Relationships. A. Tick ( ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ) the correct option: 1. What do all the family members share in common? (a) Toys (b) Rooms (c) Surname 2. Who provides all the support to children in a nuclear family? (a) Uncle and Aunt (b) Parents and siblings (c) Both 3. Where do you get an environment of love, care and belongingness? (a) Market (b) Family (c) Garden 4. People move to the different parts of the world for— (a) Job (b) Education (c) Both B. Fill in the blanks: Help Box support, joint, chores, important, respect 1. All the family members love and respect   one another. 2. The family members share the chores household . 3. A joint family has parents and their married children. 4. In nuclear family, parents provide support , companionship and advice to the children. 5. Each member of a family is important . C. Match the following: 1. Family    ...

2 Ch.8 A Mouse in the House

Ch. 8 A Mouse in the House  Word Meaning :  Proud - pleased, glad Pouch - bag,  Shout - a loud cry Ouch - express pain Stout - strong, heavy Scream - make a loud sound Bounce - move quickly up Ground - an area, field Blouse -  a woman's upper garments   Do it yourself  I. Complete the flow chart using 'ou' sound words from the story.   1. Mona finds a big round pouch on the ground.   2. A stout mouse climbs on her blouse and jumps on to the couch . 3. Bhanu hears a loud scream and runs to help her.   4. The mouse jumps from the couch to the ground . 5. Bhanu brings a big round pot and puts it over the mouse . II.  Look at the pictures and write their names under each.   Ans. Pouch House Fountain Mountain  III.  Find out the rhyming words of the given words from story.   (a) sound - round, found  (b) pouch - couch, ouch   (c) house - Mouse, blouse  IV.  Answer the f...