Skip to main content

5 S.St. Ch. 10 Mapping India


5 S.St.Ch. 10 Mapping India

SOMETHING TO KNOW 

 A. Tick ( ) the correct option : 

1. A horizontal imaginary line that is drawn on the globe exactly hallway between North Pole and              South Polo --

( a ) Prime Meridian ( b ) Equator ( c ) Grid

 2. Vertical imaginary lines on the globe are--

 ( a ) Meridians of Longitude ( b ) Parallels of Latitude  ( c ) Equator

3. Seasons are caused by--

 ( a ) Rotation of the earth ( b ) Rotation of the sun ( c ) Revolution of the earth around the sun 

4. Which directions is to your right , if you are facing north ? 

( a ) West ( b ) East ( c ) South

5. What does a political map show ? 

( a ) Features like mountains , plains and rivers . ( b ) Roads , railways and airline routes . 

( c ) Boundaries of countries , states and important cities . 

6. Blue colour in a map shows ---

, ( a ) Plain land ( b ) Hills ( c ) Water bodies 

B. Fill in the blanks : Help Box-- earth , rotation , South Pole , four , atlas 

1. A book of maps is called an atlas. 

2. There are four cardinal directions on the compass . 

3. Magellan did not survive the voyage around the Earth. 

4 . South Pole is the southern - most point on the globe . 

5. Day and night on the Earth are caused by the rotation of the Earth . 

C. Match the following : 

1. Map                                 ( e ) Scale

2. Globe                               ( d ) Grid 

3. Direction                          ( a ) North 

4. Water bodies                    ( b ) Blue 

5. Physical map                   ( c ) Natural features 

 D. Answer briefly :

Q 1 . What is a map ?

Ans.Map is a drawing of the Earth on a flat surface.

Q 2. Which colour represents plains on a map ? 

Ans. Green colour represents plains on the map.

Q 3. Name two different types of maps .

Ans. Two different types of map --

 Physical map and Political map 

Q 4. Define a scale .

Ans.Scale  is the ratio between the actual

distance on the ground and the distance shown

on the map.

Q 5. How does a globe help us ? 

Ans.The globe is a small model of the earth.

It represents a three dimensional view of the earth.

It also shows the shape and location

of the oceans and continents.

E. Answer the following questions : 

Q 1. Why did people fear to travel to far away places in olden times ? 

Ans. People feared travelling too far because

people believed that the Earth was flat.

They feared that they might fall off if they

travelled to the edge of the earth.

Q 2. Describe the journey of Magellan that proved that the earth was round . 

Ans. Ferdinand Magellan and his Crew began a 

voyage from Spain in 1519 .

Almost two years later it ended at the

same place where they had started.

Q 3. Mention two uses of maps .

Ans. Two uses of maps ---- 

Map shows natural features of the earth such as

mountains plateau rivers plains etc.

Map shows the boundaries of cities,

towns , villages, states and countries.

Q 4. Name two movements of the Earth . Explain each briefly.

Ans. Two Movements of Earth are-- 

Rotation--  The movement of the Earth

on its axis from west to east is called rotation.

The Earth takes 24 hours to complete one rotation.

It causes day and night.  

Revolution --  The earth also moves around the sun

on a fixed path called the orbit.

This movement is called the Revolution. It takes 365 14 days to complete one revolution.

It causes change in season.

Q 5. Differentiate between a globe and a map . 

Ans.   Map -- Map is the representation of the

Earth on the flat surface.

It gives wide information about the

Earth on a flat surface.

The map is easy to carry.

Globe--The globe is the representation of the Earth.

It gives limited information.

We cannot carry the globe easily.





Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

5 S.St. Chapter - 7 Changing Trends in Occupation

  Class 5              Subject - S.St.   Chapter- 7         Changing Trends in Occupation   Answers:  Tick the correct option :  1.The opportunities of employment in rural areas have ---  Ans. (b) Decreased  2.  Scarcity Of milk developed due to---  Ans. (a) Low production of milk  3.  The White Revolution is related to ---  Ans. (c)  Dairy farming  4.  an important aspects of changing trends in occupation is ---  Ans. (a) Participation of women  Fill in the blanks:             1. The use of machines in agriculture brought a great change in occupations.             2. Dr. Kurien created a National Milk Grid that linked all milk producers with consumers.     ...

7 S.St. Chapter 12 Turkish Invasions in North India

 Class 7                  Subject -  S.St.   Chapter - 12          Turkish Invasions In North India  Answers:  Emerged-         come into view.  Constant-         unchangeable or fixed.  Aspired -           to aim at high things.  Recruited-        a soldier newly enlisted.  Asserted-         maintain or enforce leg right.  Conquered-      to gain victory.  Ascended-        to go up or to the throne.  Stiff-                   moving with difficulty.  Resistance-      the power to resist.  Paved-              to cover with concrete to provide a hard level surface t...

7.S.St.Chapter10.Rise of Small Kingdoms in North India

CLASS - 7 SUB. - S.St. Chapter - 10 THE RISE OF SMALL KINGDOMS IN NORTH INDIA  A. Tick the correct option : 1.  Who was the author of Kaviragamarga ? Ans. Amoghavarsha 2. Vikramshila Bihar Centre for forest education was established by--- Ans. Dharampala  3. The Sun Temple known as for its fine architecture is situated at -- Ans. Konark  4. Who among the following kings was elected by the people ? Ans. Gopala 5. Which one of the following temples was not constructed by the pratiharas ? Ans. Mahabalipuram  B. Fill in the blanks : 1. Regional languages developed very fast under the rule of Mihir Bhoj ,a paratihara king  . 2 .DantiDurg was the real founder of Rashtrakuta Empire . 3.The gift of the land to the brahmins was known as Brahmdev or Agrahara . 4.The Bhakti saints opposed superstition and social discrimination . 5.The examples of the paintings of North India can be found in the form of murals in palaces. ...