Skip to main content

5 S.St. Ch. 12 Communcation in Modern Times

 5 Class 

Ch. 12 Communcation in Modern Times


SOMETHING TO KNOW . 

A. Tick ( ) the correct option : 

1. Which one is a method of personal communication ? 

( a ) Television ( b ) Radio ( C ) Telephone 

2. What does SMS stands for ? 

( a ) Short Messaging Services ( b ) Simple Message Service ( C ) Skype Messaging Service

3. Which one is a social networking site ? 

( a ) Internet Explorer ( b ) Google ( c ) Twitter 

B. Fill in the blanks : Help Box communication , satellites , tele conferencing . e - mail , harmed 

1. Television programmes can be viewed from any part of the world with the of satellites.

2. Email is similar to private messaging through Internet . group discussion across the world . 

3. Tele conferencing is a useful means of conducting meetings and holding 

4. The modern means of communication have harmed the social skills of people . 

5. Telephone is a wonderful way of two way communication.


C. Match the following : 

1. Facebook                         ( b ) Internet  

2. Text messages                 ( d ) SMS 

3. Group discussions           ( c ) Video conferencing 

4. Television telecast           ( a ) Man - made satellites 

5. Radio                               ( e ) Mass communication 

D . Answer briefly : 

1. What is communication ? 

Ans.  Communication is a process of sending and receiving messages by speaking, writing or using some other medium. 

2. Name any two means of mass communication . 

Ans. Two means of mass communication --- 1. Television 2. Radio

3. List the benefits of a mobile phone . 

Ans.  The benefits of the mobile phone are----

   It allows access to parents, friends and business contacts  residing in anywhere in the world.

 It provides a lot of services like text messaging, videos, radio ,games, calculators, compass, light, internet, GPS etc.

4. Name any two social networking sites . 

Ans. Two social networking sites are -- Facebook ,Twitter

5. Which is your favourite means of communication ? Why ? 

Ans. Mobile is my favourite means of communication because mobile gives many Apps that connect people from all over the world and it also saves our time. 

E. Answer the following questions : 

1. What does the term " Tele Conferencing " mean ? How does it help in education and business ? 

Ans. .The exchange of information between people who are not at the same place physically. It allows students to exchange information with students and teachers in other countries. Business companies and education can conduct meetings, instructions for customers, staff training,demonstrations and even workshops through teleconferencing.

2. " The modern means of communication have harmed the social skills of people . " Justify the statement . 

Ans. It is true that the modern means of communication have harmed the social skills of people. They have become experts in emailing and texting  forgetting the joys of getting together and talking to each other.

3. E - mail has replaced letters . Explain with examples . 

Ans. E-mail has replaced letters and postcards almost completely in urban areas. They are quicker to write and send. We can be sure that they will reach the addresses instantly. For example-- Social networking sites such as Facebook, Myspace,Twitter etc.

4. How has internet made communication almost instant ? 

Ans. The network is the great source of communication, information and entertainment. It is playing an important role in businesses ,industry, education, health care, travelling, entertainment etc. The Internet has brought in new forms of social interaction.

5. List four disadvantages of the modern means of communication .

Ans.  Four disadvantages of the modern means of Communications----

1.   The modern means of communication have harmed the social skills of the people.

2.   They waste precious time surfing, chatting and messaging.

3. The internet and mobiles have become an addiction.

4.   They are creating many problems like sleeplessness , loneliness,  information explosion etc.


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

7.S.St.Chapter10.Rise of Small Kingdoms in North India

CLASS - 7 SUB. - S.St. Chapter - 10 THE RISE OF SMALL KINGDOMS IN NORTH INDIA  A. Tick the correct option : 1.  Who was the author of Kaviragamarga ? Ans. Amoghavarsha 2. Vikramshila Bihar Centre for forest education was established by--- Ans. Dharampala  3. The Sun Temple known as for its fine architecture is situated at -- Ans. Konark  4. Who among the following kings was elected by the people ? Ans. Gopala 5. Which one of the following temples was not constructed by the pratiharas ? Ans. Mahabalipuram  B. Fill in the blanks : 1. Regional languages developed very fast under the rule of Mihir Bhoj ,a paratihara king  . 2 .DantiDurg was the real founder of Rashtrakuta Empire . 3.The gift of the land to the brahmins was known as Brahmdev or Agrahara . 4.The Bhakti saints opposed superstition and social discrimination . 5.The examples of the paintings of North India can be found in the form of murals in palaces. ...

2 Ch.8 A Mouse in the House

Ch. 8 A Mouse in the House  Word Meaning :  Proud - pleased, glad Pouch - bag,  Shout - a loud cry Ouch - express pain Stout - strong, heavy Scream - make a loud sound Bounce - move quickly up Ground - an area, field Blouse -  a woman's upper garments   Do it yourself  I. Complete the flow chart using 'ou' sound words from the story.   1. Mona finds a big round pouch on the ground.   2. A stout mouse climbs on her blouse and jumps on to the couch . 3. Bhanu hears a loud scream and runs to help her.   4. The mouse jumps from the couch to the ground . 5. Bhanu brings a big round pot and puts it over the mouse . II.  Look at the pictures and write their names under each.   Ans. Pouch House Fountain Mountain  III.  Find out the rhyming words of the given words from story.   (a) sound - round, found  (b) pouch - couch, ouch   (c) house - Mouse, blouse  IV.  Answer the f...

4.S.St.Chapter1.Family Relationship.Answers..

Class IV Subject - S.St. Answers Bank Chapter 1,Family Relationships. A. Tick ( ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ) the correct option: 1. What do all the family members share in common? (a) Toys (b) Rooms (c) Surname 2. Who provides all the support to children in a nuclear family? (a) Uncle and Aunt (b) Parents and siblings (c) Both 3. Where do you get an environment of love, care and belongingness? (a) Market (b) Family (c) Garden 4. People move to the different parts of the world for— (a) Job (b) Education (c) Both B. Fill in the blanks: Help Box support, joint, chores, important, respect 1. All the family members love and respect   one another. 2. The family members share the chores household . 3. A joint family has parents and their married children. 4. In nuclear family, parents provide support , companionship and advice to the children. 5. Each member of a family is important . C. Match the following: 1. Family    ...