Skip to main content

7 Ch. 22 Unpacking Gender

7 Class 

Chapter 22  Unpacking Gender

 Something to know

  A. Tick the correct option 

1 Gender inequality means --

(a) biological differences between boys and girls.  (b) discrimination against girls (c) racial differences (d) caste based differences.  

2. Society devalues ​​the work women do by--

 (a) allowing women to work.  (b) not considering household work as work (c) paying money for housework.  (d) none of these.  

3. Which one of the following is NOT a traditional work of the rural women in India? 

 (a) family care (b) domestic maid (c) fetching water (d) looking after cows and buffaloes 

4. Which one of the following is NOT a gender - biased discriminatory action? 

 (a) sending boys and girls to schools for education.  (b) boys are told to be tough and dominating.  (c) girls are given dolls and playhouses.  (d) sex discrimination test.  

5. Identify the true statement in the Indian context.  

(a) gender determination test is banned.  (b) the women are worshipped in India.  (c) men and women enjoy equal rights.  (d) the women enjoy a rightful place in society 

B. Fill in the blanks.  

1. Education empowers a women to recognize her potential.

2. The notion of stereotyping is generally negative and creates discrimination.

3. Gender inequality hurts the interests not only of girls but also of boy.

4. Women are venturing into sectors that have been reserved for men so far .

5. Equal  sharing of responsibility between women and men is very necessary .

C. Write True or False for the following statements.  

1. Girls are schooled to be soft and obedient.  True.

2 .The notion of stereotyping is prejudiced, True.

3.  Most women work harder than their male counterparts.  True.

4. The Women's role as a caregiver and homemaker has not been accorded its rightful place.  True.

S. Women's inequality is an international issue.  True.

D. Answer the following questions in brief.   

1 .Write one example each of stereotypical gender roles of boys and girls. 

Ans. Stereotypical gender roles like  boys are tough and girls are the weaker sex ,originate from roles that are taught during childhood.

2. How is stereotyping harmful?  

Ans. Stereotyping creates discrimination that results in inequality. It hampers the individual thought. It is prejudiced, irrational and based on fear of what is different.

3. What are the similarities between rural and urban women's conditions?  

Ans. The condition of rural women is quite sad. As rural men are migrating  to cities. The women have taken over the responsibility of looking after the farms. They continued to do their traditional works in household. 

The condition of urban educated women is very similar. She begins her day at the crack of dawn.She cooks for the entire family. At work she has to perform her duties equivalent to her male counterpart.

4.  Mention any one type of gender inequality existing world over. 

Ans. Household inequality - There are basic inequalities in gender that are reflected in sharing of housework and child care.

5. What is meant by invisibilisation of women's labour?  

Ans. The invisibilisation of women's labour fails to get them their due share .The house work ok and child care are not considered work.

E. Answer the following questions.  

 1. Why are there differences in value attached to the work of males and females?

Ans. Still, there are differences to the work of males and females .Females are always considerably underestimated. The work assigned to them is unproductivity while on the other hand males are supposed to be given more useful and productive work. Such thinking is stereotype in which the females are kept behind the males. 

 2. Without gender equality, the women empowerment is meaningless.  Do you agree with the   statement?  Give two examples in support of your answer. 

Ans. Yes, I agree with the statement because gender inequality hurts the interest not only of girls and grown up women, but also so of boys and men, who play an important role in achieving gender equality.

        Equal sharing of responsibilities and a harmonious partnership between women and men are necessary for the well being of their family as well as for Indian democracy.

 3. How has education brought awareness among the women and empowered them? 

Ans. Education and awareness has empowered. The womon to emerge as a powerful force in political,economic sphares Many women social activists have led strong movements against the government.

 In politics women have known the world that they are capable for being eminent leaders. They have achieved International Fame in the world of writing, fashion, herbal beauty ,Information Technology, medicine ,engineering ,teaching, game and sports etc.

 4. How does the gender equality help a democratic country?  

Ans. Equal sharing and responsibility and harmonious partnership between women and men are necessary for the well-being of their family as well as for Indian democracy. Shared power and responsibility with paint women and men at home, in the workplace, at national and international levels would help to create harmony within the family and Society.

 5. Suggest any four ways to end gender discrimination. 

Ans. Four ways to end gender discrimination--

1. Education makes the women aware of their right their rightful place in the society.

2. Men and women must be encouraged to share child care and household work.

3. Equal sharing of responsibilities and a harmonious partnership.

4. The opportunities of higher education and professional training are more for young women and men.

Comments

Popular posts from this blog

7.S.St.Chapter10.Rise of Small Kingdoms in North India

CLASS - 7 SUB. - S.St. Chapter - 10 THE RISE OF SMALL KINGDOMS IN NORTH INDIA  A. Tick the correct option : 1.  Who was the author of Kaviragamarga ? Ans. Amoghavarsha 2. Vikramshila Bihar Centre for forest education was established by--- Ans. Dharampala  3. The Sun Temple known as for its fine architecture is situated at -- Ans. Konark  4. Who among the following kings was elected by the people ? Ans. Gopala 5. Which one of the following temples was not constructed by the pratiharas ? Ans. Mahabalipuram  B. Fill in the blanks : 1. Regional languages developed very fast under the rule of Mihir Bhoj ,a paratihara king  . 2 .DantiDurg was the real founder of Rashtrakuta Empire . 3.The gift of the land to the brahmins was known as Brahmdev or Agrahara . 4.The Bhakti saints opposed superstition and social discrimination . 5.The examples of the paintings of North India can be found in the form of murals in palaces. ...

4.S.St.Chapter1.Family Relationship.Answers..

Class IV Subject - S.St. Answers Bank Chapter 1,Family Relationships. A. Tick ( ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ) the correct option: 1. What do all the family members share in common? (a) Toys (b) Rooms (c) Surname 2. Who provides all the support to children in a nuclear family? (a) Uncle and Aunt (b) Parents and siblings (c) Both 3. Where do you get an environment of love, care and belongingness? (a) Market (b) Family (c) Garden 4. People move to the different parts of the world for— (a) Job (b) Education (c) Both B. Fill in the blanks: Help Box support, joint, chores, important, respect 1. All the family members love and respect   one another. 2. The family members share the chores household . 3. A joint family has parents and their married children. 4. In nuclear family, parents provide support , companionship and advice to the children. 5. Each member of a family is important . C. Match the following: 1. Family    ...

2 Ch.8 A Mouse in the House

Ch. 8 A Mouse in the House  Word Meaning :  Proud - pleased, glad Pouch - bag,  Shout - a loud cry Ouch - express pain Stout - strong, heavy Scream - make a loud sound Bounce - move quickly up Ground - an area, field Blouse -  a woman's upper garments   Do it yourself  I. Complete the flow chart using 'ou' sound words from the story.   1. Mona finds a big round pouch on the ground.   2. A stout mouse climbs on her blouse and jumps on to the couch . 3. Bhanu hears a loud scream and runs to help her.   4. The mouse jumps from the couch to the ground . 5. Bhanu brings a big round pot and puts it over the mouse . II.  Look at the pictures and write their names under each.   Ans. Pouch House Fountain Mountain  III.  Find out the rhyming words of the given words from story.   (a) sound - round, found  (b) pouch - couch, ouch   (c) house - Mouse, blouse  IV.  Answer the f...