Skip to main content

5 Ch.3 Variation in Shelters

 Ch.3 Variation in Shelters

SOMETHING TO KNOW

 A. Tick the correct option :

1. The number of Bhimbetka rock shelters is -  

 (a) 700 (b) 900 (c) 7000 

2.  Bamboo and wooden houses are found in  - 

(a) Plains (b) Desert (c) Earthquake prone areas

3. The earliest form of shelter for man were  - 

(a) Huts (b) Caves (c) Water bodies 

4. Flat roof houses are found in regions of -

 (a) High temperature (b) Low temperature (C) Polar region 

5. The volume of radio television at night should be kept 

  (a) Low. (b) High (C) None of these

 B. Fill in the blanks:

 Help Box -  inhabitants, limited, dependent, car, sloping 

1. We live in society because we are dependent on others for fulfillment of our needs.  

2. Houses in hilly areas have sloping roofs.  

3. Stilt houses protect the inhabitants from wild animals.  

4. You can organize car -pool with neighbours.  

5. In cities, flats are common because of limited land and many people.

C. State whether True or False: 

1. Huts were the earliest form of man - made shelter.  False

2. Bhimbetka rock shelters are 9000 years old.  True

3. The houses in the hilly areas have flat roof.   False

4. We must never help our neighbours in case of emergency.  False 

5. Most people do not hesitate to throw garbage on street.  True

D.  Answer briefly: 

1. What was the earliest form of shelter?

Ans. Cave was the earliest form of shelter. 

 2. What are the walls of huts made of in villages?  

Ans. The walls of huts made of  mud in villages.

3. Why are some houses built with thick walls and flat roofs?  

Ans. Some houses built with thick walls and flat roofs to keep them cool in summer.

4. Give two advantages of high - rise apartments. 

Ans. High - rise apartment buildings/ flats are common because of limited land and large population.

5. What is the advantage of Neighbourhood Watch Plan?  

Ans. Neighbourhood Watch Plan is a wonderful way of crime prevention and ensuring safety of residents.

E. Answer the following questions: 

1. What information do we get from Bhimbetka rock shelters?  

Ans. The discovery of Bhimbetka Rock shelter linked us to the Pre-historic man which were permanent settlements 9000 years old.

They provide a lot of information about the life, tools, those were of the early man.

2. List the changes that occurred in the life of man when he became a food producer.  

Ans. When man became food producer then following changes occurred in the life of man-

I. It was the beginning of agriculture.

II. Now changed their type of dwellings.

III. They started to live near the water bodies.

IV. They started to  domesticate the animals.

3. Give three reasons for regional variation in houses.  

Ans. The regional variation in houses are due to landform ,climate, material available, for building a house.

4. What are the responsibilities of a good neighbour?  

Ans. A good neighbour has following responsibilities - 

A good neighbour should keep the volume of radio and television low.

 A good neighbour should inform his /her neighbours in advance if we are having a party.

 A good neighbour should always ready to his/ her neighbours in case of an emergency.

Map Skill :

On a political map of India locate, label and colour the following.

1.Two States where houseboats are used -        Kerala and Kashmir.

2. One group of islands of Indian Union -Andaman and Nicobar 

3. State where Bhimbetka caves are located -  Madhya Pradesh 

4. One hilly state -  Uttarakhand 

5. One state situated along the Arabian Sea -  Maharashtra


Comments

Popular posts from this blog

Home Assignment : Shakti / Laxami Pooja : 24 : 25 : 8.Class

कृण्वन्तो  विश्वमार्यम. Shakti's Project  in association with. A & M Media. Pratham Media. M S Media Times Media.   -------------------------------- Blog Address :   Theme Address : https://sunitaraman.blogspot.com/2024/10/home-assignment-shakti-laxami-pooja-24.html -------------------------------- Page.1.About this Page. e -t heme page.  Volume 2. Section. A. Learning -------------------------------- Page.2.Cover Page. Volume 2. Section.B.   --------------------------------- Learning. --------------------------------- Cover Page : 0 --------------------------------- Tri Shakti's Project  Shakti's Project. ⭐ Composed @ MARS Computer Lab  Web Page Designed by Er. Jyoti Siddhant. Bangalore  --------------- Contents List : Page : 0 ----------------- Editorial Page : 1 Chief Editor. Dr. Manish Kumar Sinha New Delhi  ---------  Shakti Editor's Group Executive Editor Prof. Dr. Roop Kala Prasad. Department of English. Prof. Dr. Bh...

7.S.St.Chapter10.Rise of Small Kingdoms in North India

CLASS - 7 SUB. - S.St. Chapter - 10 THE RISE OF SMALL KINGDOMS IN NORTH INDIA  A. Tick the correct option : 1.  Who was the author of Kaviragamarga ? Ans. Amoghavarsha 2. Vikramshila Bihar Centre for forest education was established by--- Ans. Dharampala  3. The Sun Temple known as for its fine architecture is situated at -- Ans. Konark  4. Who among the following kings was elected by the people ? Ans. Gopala 5. Which one of the following temples was not constructed by the pratiharas ? Ans. Mahabalipuram  B. Fill in the blanks : 1. Regional languages developed very fast under the rule of Mihir Bhoj ,a paratihara king  . 2 .DantiDurg was the real founder of Rashtrakuta Empire . 3.The gift of the land to the brahmins was known as Brahmdev or Agrahara . 4.The Bhakti saints opposed superstition and social discrimination . 5.The examples of the paintings of North India can be found in the form of murals in palaces. ...

7.Chapter.19.Civics.Our State Government

 Class 7            subject - S.St.   Chapter - 19   Our State Government  Answers :  Tick the correct option :  The Governor of a state is appointed by the --- Ans. (c) President of India  Vidhan Parishad is the permanent house because ---              Ans. (c) minimum age of its member is 25 years. The Maximum strength of the State Legislative Assembly can be -- Ans. (c) 500  The Union Territories are directly administered by the -- Ans. (d) Union Government  Which one of the  following is NOT a Union Territory ? Ans. (b) Goa        B.   Fill in the blanks :  In case of constitutional breakdown in a state, the   President's rule is imposed.  The Upper House in a state is called Legislative Council.  The Government of a state level i...