Skip to main content

5 Ch. 1 Importance of Family

 Ch.1 Importance of Family

SOMETHING TO KNOW

 A. Tick (/) the correct option:

 1. A type of family that includes only parents and their children is a- 

 (a) Joint Family (b) Nuclear Family (c) Extended Family

 2. To develop close bonds among  family members we must share- 

(a) Love and affection (b) Jealousy (c) Hatred 

3. To motivate the younger members to excel, family should- 

 (a) Encourage (b) Appreciate (c) Both of them 

4. The most important group of  human beings is,-

 (a) Family (b) Country (C) Union 

5. The first learning place for a child is -

(a) School (b) Family (C) Neighborhood 

B. Fill in the blanks: 

Help Box -support, share , activities, traditions, love, care

 1. Family support helps the sufferer to overcome difficulties.  

2. All  family members must participate in family activities 

3. The love and  care for one another is the real strength of a family.

4. Every member of the family must share the different responsibilities.  

5. Each family follows certain customs and traditions.

C. State whether True or False: 

1. Interaction develops strong bonds in a family.  True

2. The children cannot help the elder. False 

3. Each family follows the same customs.  False

4. Care and appreciation are real strengths of a family.  True

5. Every person has a talent. True

 Answer briefly:

1. List two qualities that you admire in your mother/Father.

Ans. (a).My mother treats everyone lovingly.

(b). She helps me to overcome the difficulties.

2. List the qualities that make your mother/Father the most special person in the world.

Ans. My father is helpful,kind,honest and responsible.So he is the most special person in the world.

3. Why does Parise by family members make you happy?

Ans. Praise by my family members make me happy because it strengths my talent and I got success everywhere.

4. You have a family member who always Criticism you. How is that person related to you? Give one reason for his/her Criticism.

Ans. My sister always criticisms me because I have broken her beautiful toys many times.

5. Describe your reactions when your mother/Father checks you for your behaviour.

Ans. When my mother/ father checks me for my behaviour then I feel nervous but after a while realise my mistakes and try to improve that.

E. Answer the following question.

1. What is the importance of a family?

Ans. Family is the most important gift of the nature. It is a place where the child learn everything by watching and imitating the family members. The child also learns to overcome challenge, solve problems,moral values and solve problems by watching their elders. It develops love and affection that continue throughout life.

2."The family systems work like a chain". explain it with an example.

Ans. The family system works like a chain. The elders help the child to grow up into a human beings. In turn the children provide support to elders in the times of need. They also develop sharing responsibilities and strength the relationship of a family.

3. What do you mean by"family traditions'? What is the importance of family traditions in your life?

Ans. Family traditions are the activities that occur regularly and hold special meaning for that family.

           They are an excellent way of teaching values like respect for elders,caring and sharing,help others and passing the family heritage to the future generations.

4. What steps can the family members take to build strong bonds?

Ans. Care and appreciation for one another give real strengths of a family. The interaction among family members develops harmony and understanding and builds the strong bonds among the family members.

5. why is it important to have good communication with your parent?

Ans. It is important to have good communication among family members because when we share our dreams,fears,joys and sorrow then they guide us to grow up to a good human beings.

Comments

Popular posts from this blog

7.S.St.Chapter10.Rise of Small Kingdoms in North India

CLASS - 7 SUB. - S.St. Chapter - 10 THE RISE OF SMALL KINGDOMS IN NORTH INDIA  A. Tick the correct option : 1.  Who was the author of Kaviragamarga ? Ans. Amoghavarsha 2. Vikramshila Bihar Centre for forest education was established by--- Ans. Dharampala  3. The Sun Temple known as for its fine architecture is situated at -- Ans. Konark  4. Who among the following kings was elected by the people ? Ans. Gopala 5. Which one of the following temples was not constructed by the pratiharas ? Ans. Mahabalipuram  B. Fill in the blanks : 1. Regional languages developed very fast under the rule of Mihir Bhoj ,a paratihara king  . 2 .DantiDurg was the real founder of Rashtrakuta Empire . 3.The gift of the land to the brahmins was known as Brahmdev or Agrahara . 4.The Bhakti saints opposed superstition and social discrimination . 5.The examples of the paintings of North India can be found in the form of murals in palaces. ...

4.S.St.Chapter1.Family Relationship.Answers..

Class IV Subject - S.St. Answers Bank Chapter 1,Family Relationships. A. Tick ( ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ) the correct option: 1. What do all the family members share in common? (a) Toys (b) Rooms (c) Surname 2. Who provides all the support to children in a nuclear family? (a) Uncle and Aunt (b) Parents and siblings (c) Both 3. Where do you get an environment of love, care and belongingness? (a) Market (b) Family (c) Garden 4. People move to the different parts of the world for— (a) Job (b) Education (c) Both B. Fill in the blanks: Help Box support, joint, chores, important, respect 1. All the family members love and respect   one another. 2. The family members share the chores household . 3. A joint family has parents and their married children. 4. In nuclear family, parents provide support , companionship and advice to the children. 5. Each member of a family is important . C. Match the following: 1. Family    ...

2 Ch.8 A Mouse in the House

Ch. 8 A Mouse in the House  Word Meaning :  Proud - pleased, glad Pouch - bag,  Shout - a loud cry Ouch - express pain Stout - strong, heavy Scream - make a loud sound Bounce - move quickly up Ground - an area, field Blouse -  a woman's upper garments   Do it yourself  I. Complete the flow chart using 'ou' sound words from the story.   1. Mona finds a big round pouch on the ground.   2. A stout mouse climbs on her blouse and jumps on to the couch . 3. Bhanu hears a loud scream and runs to help her.   4. The mouse jumps from the couch to the ground . 5. Bhanu brings a big round pot and puts it over the mouse . II.  Look at the pictures and write their names under each.   Ans. Pouch House Fountain Mountain  III.  Find out the rhyming words of the given words from story.   (a) sound - round, found  (b) pouch - couch, ouch   (c) house - Mouse, blouse  IV.  Answer the f...